środa, 14 lipca 2010

Bruschetta a' la Marta

Bruchetta, według mnie to jedna z najsmaczniejszych włoskich przekąsek. Ja proponuję trochę zmienioną jej wersję, ale równie dobrą. Moim zdaniem bruschetty można jeść na śniadanie, lekki lunch oraz kolację.


Tak wyglądają bruschetty przed wsadzeniem do piekarnika...



...a to już bruschetty po wyjęciu z piekarnika





Składniki:
pieczywo (ciabatta), ja w tym przypadku zastosowałam zwykły chleb
pomidory (mogą być różne rodzaje np. czarne, pomarańczowe, koktajlowe)
masło czosnkowe
świeże zioła (bazylia, oregano)
ser mozzarella w wiórkach
oliwa
sól

Kromki pieczywa smarujemy masłem czosnkowym. Następnie pomidory kroimy na małe cząstki, nadmiar miąższu odlewamy. Do pomidorów dodajemy kilka łyżek oliwy. Zioła dokładnie płuczemy i drobno siekamy. Dodajemy do pomidorów, opcjonalnie całość możemy posolić do smaku. Nagrzewamy piekarnik na 150 C. Na pieczywo nakładamy pomidory. Na koniec pomidory posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia sera.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz