poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Sernik z wiśniami

Od dawna miałam ochotę na "coś" z wiśniami... Wyszedł dobrze, mokry, nie za słodki. Szybko się robi, i mężowi też smakował.





Składniki:
- biszkopty
- 400 g mrożonych wiśni
- 1 kg mielonego twarogu
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kaszy manny
- 250 g drobnego cukru
- kilka kropli esencji waniliowej lub migdałowej
- opakowanie migdałów w płatkach

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Odmrożone wcześniej wiśnie osącz na sitku z nadmiaru soku. Twaróg zmiksuj z jajkami i żółtkami, dodaj cukier, mąkę i aromat, wymieszaj mikserem. Na spód blach wyłóż biszkopty, przełóż 1/3 masy, na nią 1/3 wiśni. Czynność powtórz 2 razy.Wierzch ciasta posyp migdałami w płatkach. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piecz przez 1 godz. 15 minut. Pozostaw w piekarniku do wystudzenia i trzymaj w lodówce co najmniej 3 godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz