czwartek, 23 sierpnia 2012

Słodko - słono

Witam,
Dawno się tu nie pojawiałam. Czas to nadrobić!

Dzisiaj  przedstawię dwa przepisy. Pierwszy, na moje ukochane ciasto kruche z borówkami i jagodami oraz żeby nie było zbyt słodko:  tortille z pastą z tuńczyka.

 Ciasto z   borówkami amerykańskimi i jagodami


Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniacznej
- pół szklanki cukru brązowego
- cukier waniliowy
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 4 szklanki borówki amerykańskiej  + 2 szklanki jagód
- 4 łyżki cukru 

Oba gatunki mąki zagnieść z cukrem, cukrem waniliowym, masłem i żółtkami. 1/3 ciasta odciąć  i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.  Resztę ciasta wstawić na 30 minut do lodówki.  

Borówki i jagody opłukać. Borówki przełożyć do rondelka, zasypać cukrem,  wlać 2 łyżki wody i zagotować.  Ostudzić. Do konfitury z borówek dodać umyte jagody, wymieszać. 

Formę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciastem z lodówki wylepić blachę. Rozłożyć konfiturę z owocami na cieście. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać wierzch ciasta. Piec w temperaturze  180 C przez 45 minut.


 

Tortilla z pastą z tuńczyka


Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- szczypiorek
- 2 jajka
- puszka kukurydzy
- ogórek zielony
- majonez
- sól
- tortilla
- sałata

Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić. Jajko i ogórka pokroić w kosteczkę. Dodać posiekany szczypiorek i majonez wg uznania. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Na  tortilli  rozłożyć  listki salaty  i  pastę z tuńczyka. Zawinąć  i serwować.


Pozdrawiam,  
M.
     

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz