niedziela, 3 lutego 2013

Ciasto orzechowe z kremem

Witam Wszystkich, 

Strasznie się przeraziłam gdy zobaczyłam jak dawno nas tu nie  było.
Czas to nadrobić! Zatem do roboty.
Na pierwszy ogień  - CIASTO ORZECHOWE Z KREMEM 

Składniki:
- 8 białek
- 4 żółtka
- 100 g orzechów włoskich siekanych i mielonych
- 100 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- puszka brzoskwiń
- opakowanie budyniu waniliowego
- szklanka mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka soku z brzoskwiń
- 4 żółtka
- łyżeczka  cukru waniliowego
- 100 g kaszy manny
- 200 g masła
- cukier

Ciasto: białka ubij mikserem, dodawaj cukier  i żółtka, nie przerywając ubijania Na końcu  resztę suchych składników, delikatnie wymieszaj. Dwie blaszki (30x25cm) wyłóż papierem do pieczenia.  Ciasto podziel na dwie części  i wylej na blaszki. Piecz ok 20 minut w temp. 170 stopni. 

Krem: mleko wymieszaj z sokiem brzoskwiniowym. Część wymieszaj z suchymi składnikami  (bez kaszy manny). Resztę zagotuj i dolej przygotowaną mieszankę. Teraz dodaj, mieszając, kaszę manną. Kiedy masa nabierze konsystencji  budyniu, odstaw z ognia i dodaj 4 żółtka. Przestudź i dodaj miękkie masło, pokrojone  w kostkę brzoskwinie.  Wymieszaj. 
Kiedy  masa  osiągnie temperaturę  pokojową, nałóż ją na jedną część ciasta i przykryj drugą.  wstaw do lodówki, aby stężał krem. Podawaj posypane cukrem pudrem. 

Smacznego,
M                


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz